Ca 45 minuter

Halloumikebab med rostad potatis

”mitt favoritrecept från Plåtmat!” - Tuvessonskan Receptet finns i Julia Tuvessons kokbok Plåtmat men även på hemsidan. Otroligt gott!!

Original recept från tuvessonskan.se

Erika Alsin

June 9, 2024

Ingredienser

2 pkt halloumi á 200 g

1 kg potatis

150 g körsbärstomater, eller andra småtomater

Yoghurtmarinad

1 dl naturell, fet yoghurt

2 tsk malen spiskummin

2 msk torkad oregano

1 msk milt paprikapulver

2 tsk torkad timjan

3 msk olivolja

2 st vitlöksklyftor, rivna eller finhackade

0.5 st citron, saft

Grovmalen svartpeppar

Topping, sås och tillbehör

Ajvar

Grekisk yoghurt

1 st liten rödlök, i tunna skivor

70 g babyspenat

1 st citron, i klyftor

1 knippe dill eller persilja

Ev. yoghurtbollar

Ev. gurka, i små bitar

Pitabröd

Pestokräm

2 dl crème fraiche

0.5 dl grön pesto

Svartpeppar

Gör så här

Dela halloumi i stora bitar, ca åtta stycken per ost. Rör samman ingredienserna till marinaden och blanda med halloumin så att den täcken osten runt om. Låt stå kallt i kylen i minst 10 minuter, men gärna längre om du har tid.

Skölj och dela potatisen i halvcentimetertjocka skivor. Om du har små potatis går de att rosta hela, eller halva. Lägg potatis på en klädd plåt och ringla över lite olja. Lägg över halloumi på potatisen och häll över resterande marinad. Rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter (på 225 grader varmluft). Ta ut plåten och lägg på tomaterna. Ställ tillbaka plåten i ugnen och låt rosta ytterligare ca 10-15 minuter tills tomaterna mjuknat och potatis och halloumi fått lite färg.

Toppa potatis och ost med rödlök, spenat, citron, dill och eventuellt övriga toppingar. Servera med bröd och sås.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.