Grillad kyckling med grekiska tillbehör
Original recept från www.instagram.com
June 9, 2024
1 kg kyckling (file, lårfile)
1 dl citronolivolja (alt olivolja + zest från 1-2 citroner)
2 st vitlöksklyftor
0.5 dl japansk soja
0.5 - 1 tsk chiliflakes (beroende på önskad hetta)
2 - 3 dl turkisk/grekisk/mat yoghurt
0.5 st gurka
1 - 2 st vitlöksklyftor
Salt & peppar
Olivolja
Ev, lite mynta, lite honung
3 st morötter
6 st stora potatisar
1 st stor paprika
2 st tomater
Kalamataoliver
1 block feta ost
Olivolja
Salt, peppar, timjan
Hackad bladpersilja
Dela kyckling i önskade bitar och marinera i minst 2 timmar. Grilla på het grill tills klar, eller stek i ugnen (150° ca 25-30 min)
Tvätta och riv sedan gurkan, salta lätt och låt rinna av i en sil i minst 30 min.
Blanda yoghurt, gurka och riv/pressa i vitlök. Ta en klyfta i taget och tänk på att smaken blir starkare efter ett tag. Smaka av med det du gillar. Mer salt, lite sötma i form av honung, kanske lite mynta. Toppa med en god olivolja.
Sätt ugnen på 200°. Skala och dela potatis och morötter. Lägg på en plåt, krydda med salt, peppar och timjan. Ringla över olja. Sätt in i ugnen ca 20 min. Dela paprika och tomater och lägg på plåten med potatis och morötter när de rostas i 20 minuter. Låt rosta ca 10 min till. Häll upp i en skål och toppa med smulad fetaost, oliver och hackad bladpersilja.