Kålpudding - en riktigt svensk klassiker! Servera med kokt potatis, sås och rårörda lingon. Passa på att göra lite extra och frys in.
Original recept från www.arla.se av Arla Mat
Sept. 7, 2024
0.5 dl ris (ca 1,5 dl kokt)
800 g vitkål
25 g svenskt smör från arla®
2 msk sirap
0.5 tsk salt
1 dl vatten
1 st gul lök
1 msk svenskt smör från arla®
300 g blandfärs
1 tsk salt
1 krm peppar
1 st ägg
1 dl arla ko® standardmjölk
Värm ugnen till 200º. Koka riset enligt anvisning på förpackningen, om ni inte har ris över sedan tidigare. Låt kallna.
Skär bort stocken på kålhuvudet och skär kålen i bitar.
Fräs kålen i smör i en stekpanna, gärna i omgångar. Ringla över sirap och salta, fräs lite till.
Lägg ihop all kål i stekpannan och häll på vattnet. Låt koka tills vattnet kokat bort.
Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i smör i en stekpanna.
Blanda riset med lök, färs, kryddor, ägg och mjölk.
Lägg hälften av kålen i botten på en smord ugnssäker form. Bred ut färsen och lägg på resten av kålen.
Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter.