En mild och barnvänlig variant på den grekiska maträtten moussaka fast utan aubergine. Gratängen är enkel att laga och medan den gräddas klart i ugnen kan du göra något trevligt, som att läsa en bok eller baka en kaka.
Original recept från www.arla.se av Arla Mat
Sept. 24, 2024
500 g nötfärs
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 msk arla köket® smör- & rapsolja
3 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
100 g arla® färskost naturell
1 tsk salt
2 krm malen svartpeppar
800 g potatis, gärna fast
150 g arla köket® riven ost gratäng
2 dl kelda® mellangrädde
Sätt ugnen på 200°.
Skala och hacka lök och vitlök fint och fräs i smör-&rapsolja i en stekpanna. Tillsätt färs, tomatpuré och oregano. Stek under omrörning så färsen smular sig, ca 10 min.
Rör ner färskost och smaka av med salt och peppar. Skala potatis och skiva tunt med kniv eller på mandolin.
Varva potatis, ost och färs i en smord ugnssäker form. Häll över grädde och avsluta med ost. Grädda i mitten av ugnen ca 50 min. Servera med en sallad.