Superfrasig lax med massa smak, en småsyrlig potatissallad och en smakbomb till smör matchade upp perfekt.
Original recept från www.instagram.com
June 9, 2024
1 st påse färskpotatis (900 g)
3 st gulbetor
3 st salladslökar
1 st påse sockerärtor
Koriander eller persilja
3 st rädisor
0.5 dl sesamolja
0.5 dl citronolivolja (eller olivolja + citronzest)
1 msk vitlökspulver
1 msk ponzu (eller japansk soja + citronsaft)
1 tsk tajin
0.5 st lime zest och saft
75 g rumstempererat smör
2 cm färsk ingefära
0.5 st vitlök solo (2 klyftor)
1 st lime, saft och zest
1 - 2 krm salt
1 kg laxfilé (här en färsk laxsida, men tinad fryst får bra)
1.5 - 2 tsk salt (hälften på laxen)
0.5 tsk chiliflakes
1 dl panko
4 msk svarta sesamfrön
2 msk neutral olja
Skala betorna och skär i något mindre bitar än potatisen. Koka potatis och betor i saltat vatten. Låt ånga av ordentligt.
Skiva löken och sockerärtorna.
Blanda allt till dressingen och häll över potatis och betor när de svalnat något.
Häll upp i en skål och varva med lök och sockerärtor.
Toppa med tunt skivade rädisor och någon av örterna
Lägg smöret i en skål. Finriv ingefära, vitlök och limezest över smöret, pressa på limesaften. Salta lite, blanda väl och smaka av om något fattas.
Skeda upp små portionsstora ägg och ställ kallt till servering.
Dela laxen i portionsbitar. Salta och strö chiliflakes på varje bit.
Blanda panko, sesamfrön, salt och olja ordentligt i en skål och fördela sedan på laxbitarna.
Baka i ugnen 13-15 minuter.