Gillar du lemon posset? Isåntfall kommer du älska denna lille paj.
Original recept från www.instagram.com
June 16, 2024
15 st digestivekex
100 g smör
5 dl vispgrädde
1.5 dl strösocker
2 st citroner, saft & skal
1 tsk vaniljpasta
4 st äggvitor
50 g vatten
270 g strösocker
Sätt ugnen på 175°C & mixa kakorna. Smält smöret & blanda med kaksmulet till en formbar massa. Tryck ut en i pajform med löstagbar kant, 24 cm i diamanter. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter.
Tvätta citronerna, riv citronskal & pressa ur saften i en skål. Koka upp vispgrädde, strösocker & vaniljpasta i en kastrull. Låt koka i 2-3 minuter. Ta bort från värmen, häll i citronsaft, citronskal, låt dra i någon minut. Sila bort citronskalen & häll upp fyllningen i pajskalet. Ställ in i kylskåpet i minst 4 timmar eller tills de stelnat.
Häll äggvitan i en bunke. Koka upp vatten & strösocker i en kastrull på hög värme. Sockerlagen ska koka till 121°C. När sockerlagen nåt 115°C kan du börja vispa äggvitan på hög hastighet med elvisp. Dra bort kastrullen från värmen när sockerlagen nåt 121°C. Sänk hastigheten något & häll i sockerlagen med tunn stråle i bunken under konstant vispning. Vispa marängen tills den svalnat. Bre ut över pajen & bränn av med en brännare.