En riktig saftig banankaka som toppas med en salt härlig kola är precis vad vi har här! Gör på studs och ångra er inte!
Original recept från www.instagram.com
June 6, 2024
200.33 g mjöl (3 dl)
67.75 g strösocker ( 3/4 dl)
50.67 g farinsocker ( 2/3 dl)
0.75 tsk bikarbonat
0.5 tsk salt
80 g smör
250 g banan (3 stora)
45.5 g turkisk/grekisk yoghurt (ca dl)
2 st ägg
60 g grädde (rumsvarm) (0,6 dl)
45 g rumstempererat smör
100 g strösocker (drygt 1 dl)
Sätt ugnen på 160° varmluft (175° vanlig)
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Mosa banan och smält smöret. Tillsätt smör, banan, yoghurt och ägg i mjölblandningen.
Häll i en form med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 30-35 min tills den inte är kladdig och låt svalna något.
Kolan: Häll sockret i en tjockbottnad kastrull och smält det helt på medelhög värme. Var försiktig så den inte blir bränd!
Dra av från värmen och tillsätt smör lite i taget. Tillsätt sedan grädde försiktigt och rör så att allt går ihop. Tillsätt en nypa salt och småputtra ca 4-6 min. Du kan doppa en sked i kolan och sen försiktigt skölja den med kallt vatten för att se om den har rätt konsistens. Den ska inte vara för hård!
Häll kolan när den svalnat lite över banankakan och toppa gärna med lite flingsalt.