Kardemumma, rabarber och brynt smör är några av mina många favoritsmaksättare att använda mig av. Alla dessa finns i den här godingen så du kan ju tänka dig!! Dessutom är den hyfsat enkel att svänga ihop, så jag kan varmt rekommendera den!
Original recept från www.instagram.com
June 15, 2024
100 g smör
135 g strösocker
0.5 msk kardemummakärnor
2 st små ägg (ca 90 g)
120 g vetemjöl
1 nypa salt
55 g äggvita (1,5 äggvita eller 2 små vitor)
70 g strösocker (0,75 dl)
100 g rabarber
Sätt ugnen på 175° varmluft (190° vanlig ugn).
Smält smör i en kastrull och dra av från värmen. Rör ner nymortlade kardemummakärnor och strösocker. Tillsätt sedan ägg och tillsist de torra ingredienserna.
Klä en form på ca 18 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten och smörj och bröa kanterna med ströbröd. Häll över smeten och grädda mitt i ugnen i ca 12 min. Den ska vara kladdig men ändå ha satt sig lite.
När kladdkakan är färdiggräddad, börja med marängen. Vispa äggvitor till ett vitt skum, tillsätt sedan socker lite i taget till en blank fast maräng.
Ha ja rabarber i mindre bitar och vänd försiktigt ner i marängen. Bred ut över kakan och grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Låt svalna helt innan du tar ut kakan ur formen.