En riktig sommartårta med smaker av lime, basilika och jordgubb. Tårtan består av en mazarinbotten med jordgubbskompott omsluten av en fräsch cheesecakemousse.
Original recept från www.instagram.com
June 15, 2024
50 g rumsvarmt smör
100 g mandelmassa
70 g strösocker (0,75 dl)
1 st ägg
45 g vetemjöl (0,75 dl)
0.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 g jordgubbar (frysta eller färska)
90 g syltsocker (1 dl)
1.5 st gelatinblad
Skalet och saften från 1,5 limefrukter (ca 0,4 dl)
15 st stora blad färsk basilika
1.5 msk socker
150 g färskost
90 g florsocker (1,5 dl)
2 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 160° varmluft (175° vanlig)
Smörj och klä en form 16 cm i diameter, med bakplåtspapper.
Vispa smör, mandelmassa och socker krämigt. Rör ner ägget. Sedan de resterande ingredienserna.
Bred ut smeten och grädda mitt i ugnen i ca 18-23 min. Den ska vara genomgräddad.
Kompott: Skär jordgubbarna om de är färska i mindre bitar. Häll tillsammans med socker i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i 5 min. Häll sedan kompotten över mazarinen. Låt den sätta sig i kylen eller frysen några eller någon timme.
Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 min.
Riv limeskal och pressa ur saften i en kastrull. Koka upp och smält ner gelatinet i limevätskan.
Häll limevätskan i hög tillbringare och tillsätt finhackad basilika och socker. Mixa ihop med stavmixer.
Vispa florsocker och färskost. Vispa grädden för sig. Vänd samman grädde och lime- och basilikavätskan med färskosten.
Häll moussen i en silikonform. Får du lite över kan du fylla andra formar och dekorera med som jag gjorde. Lägg över mazarinen. Har du ingen silikonform kan du göra i en springform. Lägg då mazarinen i botten och häll moussen över. Ställ in i frysen i minst 6h.
Ta upp tårtan minst 5h innan servering och dekorera.