Idag blev det en smakresa till Frankrike och Belgien med en av deras mest Àlskade delikatesser - Moules Frites!
Original recept frÄn www.instagram.com
May 26, 2024
2 kg blÄmusslor (2 nÀt)
2 - 4 st vitlök solo
2 st schalottenlökar (eller en stor), finhackad
0.5 st fÀnkÄl, finhackad
Chili, tunt skivad
Morot, finhackad
1 kruka fÀrsk persilja
2 msk fiskfond
2 msk sjöpungsfond
1 msk musselpulver frÄn @musselfeed
1 msk mussel och fisk krydda frÄn @koketcetera
1 tsk chiliblandning
2 st avokadoblad frÄn @extremefoodswe
FĂ€rsk timjan, repad
4 dl torrt vitt vin
Olivolja
Smör
Salt och svartpeppar
Olivolja
2 dl majonnÀs
0.5 tsk kajennpeppar
1 st vitlök solo, riven
1 tsk dijonsenap
Skölj och borsta musslorna. SlÀng alla musslor som inte sluter sig nÀr du klÀmmer ihop dem
Hetta upp olja och smör i en stor kastrull och frĂ€s lök- och grönsakshacket tillsammans med kryddorna pĂ„ medelvĂ€rme i 5â10 minuter tillsĂ€tt fond samt timjan plus avokadoblad och vĂ€nta nĂ„gon minut
Höj till högsta vÀrme (rör hela tiden!) och stjÀlp i musslorna
HĂ€ll pĂ„ vinet och lĂ„t koka upp under lock. FortsĂ€tt att koka pĂ„ hög vĂ€rme tills alla musslor öppnat sig, 3â5 minuter
Ta upp musslorna med en hÄlslev och lÀgg dem i en stor skÄl eller terrin
HÀll musselspadet över musslorna och strö över persilja
Servera de nykokta musslorna med klyftpotatis/pommes frites, bröd och aioli.