Jag brukar laga fisksoppa efter att jag kokat musslor. Och igår var inget undantag... Att låta soppan puttra långsamt på spisen och låta smakerna gifta sig med varandra gör den ännu godare 👌
Original recept från www.instagram.com
May 26, 2024
150 g små steklökar
2 msk smör eller margarin
1 st fpk cocktailtomater
2 dl vitt vin
2 msk tomatpuré
Repad färsk timjan
1 - 2 tsk sambal oelek
0.5 st fänkål (eller en hel om den är liten)
1 st morot
1 st röd chili
5 dl fiskbuljong (jag använde fonden från musselkoket)
1 st skvätt sjöpungsfond
~400 g blandad fiskfilé (jag använde lax och marulk)
3 dl vispgrädde
1 kruka dill
Vitlöksbröd
Skala lökarna, halvera dem och fräs i smör
Under tiden som lökarna svettas slantar du morot, skär fänkålen i bitar, finhackar dill (separera de finhackade stjälkarna från resten) och skivar chilin tunt
Gå i med morot och fänkål, finhackade stjälkar av dillen, chili samt timjan och fräs runt någon minut
Slå i vinet och höj temperaturen och låt det koka in
När vinet nästan är borta lägger du i tomatpuré och fräser runt någon minut
Tillsätt tomaterna och blanda runt någon minut
Slå i fond plus sjöpung och låt sjuda i ca 15 minuter
Skär under tiden fisken i bitar
Smaka av med sambal innan du går i med fisken
När du lagt i fisken låt det sjuda ca 4-5 minuter
Tillsätt grädden och smaka av soppan med peppar och ev sjöpung
Servera soppan med ett gott bröd