Veckans första 5 för 500-rätt och också en vegansk rätt som får Mats, 63 att nicka och säga ”detta var inte dumt du” och inhalera en vegansk biff. Detta var inte dumt, Mats. Mmmm!
Original recept från www.instagram.com
May 28, 2024
800 - 900 g potatis
2 st vitlöksklyftor
Olivolja
500 g formbar färs
1 st gul lök
2 - 3 st vitlöksklyftor
1 st halv kruka persilja
1 st halv citron, zest
3 dl imat
2 st paprikor
1 st grönsaksbuljongtärning
1 st vitlöksklyfta
1 - 2 tsk sambal oelek eller en rejäl nypa chiliflakes
Sätt ugnen på 200 grader. Mandolina/skiva potatisen tunt (1-2 mm) blanda med olivolja, tunt skivad vitlök, salt & peppar. Lägg bakplåtspapper i botten på springform och fördela ut potatisen. Tar en halv evighet men är sjuk i huvudet och tycker det är mys en söndag så kör. In i ugn 45 min.
Gör biffar genom att blanda tinad formbar färs med finhackad persilja, citronzest, riven vitlök och lök du stekt mjuk i olivolja. Forma till avlånga biffar. Stek i olja och lägg in i ugn sista 10 min tillsammans med potatiskakan.
Gör paprikasåsen medan - finhacka vitlök och paprika och stek i olivolja i kastrull. Häll på sambal oelek/chiliflakes, buljong & iMat. Låt koka upp och ta av och mixa slätt. Jag lät koka ytterligare för att få tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Servera med någon form av grön sallad för det har jag hört är bra! ❤️🔥