Lika god med torkade eller förvällda trattkantareller. När jag varit ute på hösten och plockat trattkantareller brukar jag förvälla och förvara i frysen i 5 dl-påsar. Sen kan man njuta hela hösten/vintern och göra dubbelsats av denna soppa.
Oct. 9, 2022
6 - 7 dl färska trattkantareller (eller 2-2,5 dl förvällda eller 1 ½ dl torkade)
1 st gul lök, hackad
1 st medelstor morot, tärnad
2 msk veganskt smör
1 l vatten
2 st svampbuljongtärningar
2.5 dl havregrädde
2.5 dl vegansk creme fraiche
2 tsk tomatpuré
2 - 3 msk majsstärkelse
1 - 2 tsk kantarell- eller grönsaksfond
Salt och svartpeppar efter smak
Hacka svampen grovt. Om svampen är torkad, låt svälla i en skål med kokt vatten innan du hackar den, om förvälld låt tina först.
Fräs svampen några minuter i hälften av smöret.
Tillsätt resten av smöret, löken och moroten och fräs några minuter till.
Tillsätt tomatpurén, buljongtärningarna, vatten, mjölk och iFraiche. Vispa ned mjölet lite i taget och låt soppan puttra i 15 minuter.
Smaka av med fond, salt och peppar. Mixa soppan slät direkt i kastrullen med en stavmixer.
Servera med örtkrutonger, färsk persilja eller kanske några smörstekta kantareller.