Grilltider i all ära men det är rackarns gott att göra gryta med fläskytterfilé. Så det fick det bli när vi hade fina vänner över på söndagslunch. Jag ville att det skulla finnas rejält med mat så jag gjorde på två stycken fläskytterfiléer men självklart går det utmärkt att halvera receptet. Så om du vill njuta av en god gryta med mört kött och smarriga champinjoner kan jag varmt rekommendera denna.
Original recept från sandracallermo.se av Sandra Callermo
May 19, 2024
2 kg fläskytterfilé
2 st gula lökar
5 st vitlöksklyftor
0.75 dl tomatpuré
4 dl vatten
2 msk dijonsenap
0.75 dl kalvfond
5 dl vegansk grädde
2 dl vegansk crème fraiche
460 g hela små champinjoner på burk (avrunnen vikt)
1 st röd paprika
10 - 12 portioner ris
Koka riset enligt anvisning.
Putsa köttet och skär i skivor. Skala och hacka lök och vitlök.
Hetta upp olja i en stekpanna bryn köttskivorna på båda sidor. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg i en form bredvid. Ställ stekpannan åt sidan.
Hetta upp olja i en gryta och fräs löken så den blir mjuk. Ha sedan i vitlök och tomatpuré och låt fräsa ett par minuter till. Ha vattnet i stekpannan och låt puttra upp och häll i grytan (så du får med det goda från när du stekt köttet). Ha sedan i dijonsenap, kalvfond, grädde och créme fraiche. Låt koka upp och puttra under lock 10 minuter. Kärna ur och hacka paprikan.
Smaka av med salt, svartpeppar och lite citron. Ha sedan i köttbitarna, champinjoner och paprika. Servera med ris.