En vegansk variant av pad thai med svarvade grönsaker och tofu. Recept från biancazapatka.com
Sept. 6, 2022
350 g glutenfria nudlar av din favoritsort
1 st zucchini, svarvad
2 st stora morötter, svarvade
1 st röd paprika, fint strimlad
½ purjolök, skivad
3 - 4 st vitlöksklyftor, pressade
300 g champinjoner, skivad
200 g tofu
½ tsk gurkmeja (går att skippa)
2 - 3 msk ljus sojasås eller coconut aminos
2 - 3 msk raps eller sesamolja
1 tsk chili flakes
0.5 dl jordnötssmör, creamy
0.5 dl kokosmjölk eller annan växtmjölk
0.5 dl ljus sojasås, tamari eller coconut aminos
1 - 2 msk agavesirap
En skvätt färsk limejuice
En skvätt vatten ifall det behövs
1 dl rostade jordnötter eller cashew, grovt krossade
Sesamfrön
Tillaga nudlar enligt anvisningarna. Skölj av och blanda ner lite olja så att de inte klibbar ihop.
Skiva/strimla grönsakerna och svarva zucchinin och morötterna.
Pressa ut all vätska ur tofun, tärna och blanda med gurkmejan.
Hetta upp olja i en stor panna eller wok, stek purjolök och vitlöken och häll sedan över på en tallrik.
Hetta upp lite mer olja och stek tofu till den blir krispig. Häll över på en tallrik.
Stek champinjonerna ca 3-4 min tills svampen den släppt ifrån sig vätska och börjat bli gyllene, tillsätt tofun och häll därefter ner sojan.
Blanda ner grönsakerna och stek till de mjuknat men fortfarande lite krispiga.
Vispa ihop alla ingredienser till såsen.
Blanda ner nudlarna, den stekta purjolöken och vitlöken, chili flakes och såsen i pannan med de andra grönsakerna. Rör ihop allt ordentligt 2-3 minuter tills allt blivit varmt.
Servera med krossade jordnötter eller cashews, sesamfrön och färsk lime.