En klassisk persisk favorit, sprängfylld med örter och kärlek. Testa gärna med en halv burk kidneybönor och en halv burk black eye-bönor (färdigkokta). Servera med persiskt ris eller vanligt basmatiris. Recept från zeinaskitchen.se
Sept. 5, 2022
150 g torkade ghorme sabzi örter (finns att köpa i välsorterade matvarubutiker, säljs i påsar)
3 dl torkade kidneybönor eller 1 burk färdigkokta
3 dl torkade black eye bönor eller 1 burk färdigkokta
1 dl rapsolja
1 st stor gul lök, finhackad
3 st torkade lime
2 st grönsaksbuljongtärningar eller 1 msk salt
1 tsk gurkmeja
0.5 tsk kanel
1 tsk svartpeppar
5 dl hett vatten
Blötlägg örterna i en stor skål med ljummet vatten i 30 minuter. Det brukar finnas små sandkorn som lägger sig i botten av skålen när örterna får stå i blöt. Lyft försiktigt upp örterna och byt vatten 4-5 ggr under blötläggningstiden. Sila av ordentligt.
Stek örterna i rapsolja i en stor stekpanna. Stek tills grönsakerna mörknar utan att de bränns vid, ca 15-20 min. Ha i gurkmeja, kanel och stek någon minut till.
Stek löken i lite rapsolja i en stor gryta. Häll över de stekta örterna i grytan, smula ner buljongtärningen och svartpeppar. Stick små hål i de torkade limefrukterna och släng ned i grytan. Häll ned hett vatten i grytan och blanda ordentligt. Lägg ett lock på och låt puttra länge, minst 2 timmar. Tillsätt eventuellt mer vatten under tiden grytan kokar om den känns torr. Smaka av och krydda eventuellt mer.
När det återstår ca 20 min kvar av koktiden blandar du i de kokta bönorna och låt dem få puttra med.
Servera grytan med fluffigt basmatiris.