Carbonara i pajformat! Denna parmesanpaj med bacon och karamelliserad lök är en ny favorit för hela familjen. Servera ostpajen tillsammans med en fräsch sallad och middagen är komplett.
Original recept från www.ica.se av ICA Köket
May 12, 2024
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
125 g kallt smör i tärningar
2 tsk äppelcider- eller vitvinsvinäger
1 - 2 msk kallt vatten
3 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
2 st förp bacon (à 140 g)
3 st stora ägg (à ca 70 g)
3 dl matlagningsgrädde eller mjölk
2 dl riven parmesan
1 tsk svartpeppar
Sallad
Deg: Lägg mjöl, salt och smör i en matberedare. Mixa till en smulig deg. Tillsätt vinäger och vatten och mixa snabbt ihop eller nyp ihop alla ingredienser till en deg. Plasta in och låt vila i kylskåp 1–2 timmar.
Fyllning: Skala och skiva lök och vitlök tunt. Fräs lök och vitlök i olja på svag värme i en stor stekpanna 20–30 minuter tills löken har fått lite färg och mjuknat. Skiva och tillsätt baconet. Höj värmen och stek ytterligare ca 10 minuter under omrörning tills baconet är stekt och löken har karamelliserats.
Sätt ugnen på 200°C.
Deg: Kavla ut degen och lägg i en smord pajform ca 30 cm i diameter. Nagga botten och förgrädda skalet 10 minuter i mitten av ugnen.
Fyllning: Vispa ihop ägg, grädde eller mjölk, ost och peppar. Blanda ner lökfräset. Fyll smeten i pajskalet och grädda ca 30 minuter tills pajen fått fin färg.
Till servering: Servera gärna med en sallad.