Jättegod ädelostsås 🥰 Ädelost = grönmögelost av Gorgonzola, Kvibille, Roquefort, Saint Aigur eller valfri grönmögelost eller blåmögelost.
May 8, 2024
30 g schalottenlök, finhackad
1 msk smör till stekning
3 dl grädde
0.5 dl smetana
0.5 msk kalvfond, koncentrerad
1 krm paprikapulver
100 g ädelost (ta mer om du vill ha mer smak)
Nymalen svartpeppar
Fräs den finhackade schalottenlöken i en kastrull. Den ska inte få färg, utan bara svettas lite och bli mjuk.
Tillsätt paprikapulver och låt den fräsa med en kort stund.
Tillsätt alla de övriga ingredienserna utom ädelosten.Låt allt koka upp under omrörning och låt det hela sjuda cirka fem minuter tills du har en bra konsistens på såsen.
Smula ner ädelosten och rör om hela tiden. Sänk temperaturen på spisen så att såsen håller sig varm, men inte kokar.Låt osten smälta, antingen helt eller så att du fortfarande har lite så klumpar i den. Det är lite en smaksak.
Smaka av med peppar och servera direkt till en god köttbit.