Normalt så äter man potatis till renskavsgryta, men för att göra renskavsgrytan helt LCHF-vänlig kan man servera den utan potatis och istället välja ett alternativ som passar in i en lågkolhydratkost, som exempelvis blomkålsmos, blomkålsris eller rostade grönsaker 🥰
May 6, 2024
Smör till stekning
480 g renskav
150 g purjolök
150 g gul lök
2 st vitlöksklyftor
200 g färsk svamp
5 dl grädde
1 tsk timjan, torkad
1 msk kalvfond, koncentrerad
2 dl créme fraîche
2 krm nymalen svartpeppar
Salt
1. Ta ut renskaven ur frysen precis innan tillagning. Den ska alltså inte tinas upp innan.
2. Bryn renskaven i en stekpanna med höga kanter, typ en traktörpanna.
3. Skala och hacka både purjolök och gul lök under tiden. Hacka/riv vitlöken.
4. Skär ner svampen i mindre bitar.
5. Tillsätt lök och svamp i renskaven och låt den brynas med några minuter.
6. Salta och peppra.
7. Tillsätt grädde, smetana, kalvfond och timjan.
8. Blanda ihop allt och låt sedan grytan stå och sjuda på svag värme i 15-20 minuter.Om det blir lite för torrt under tiden kan du tillsätta lite vatten. Det är viktigt att renskavsgrytan får puttra ett tag så att alla smaker kommer fram ordentligt.
9. Smaka av och servera direkt med goda tillbehör.