Jag var så himla sugen på paj idag men ville göra en lite nyttigare variant men som ändå smakade massa gott. Och vet ni, jag tycker jag fick till den här riktigt bra. Lite mindre smör än vanlig deg och mer fiber tack vare grahamsmjölet. Testa gärna! Räcker till 4-6 personer.
May 6, 2024
Degen:
2,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
80-100 gram kallt smör eller margarin
1 msk rapsolja
1 krm salt
2 msk vatten
Fyllning:
300 g kycklingfilé, jag körde färdiga skivor á lönneberga med smak av citron & timjan
250 g broccoli
1 st mindre lök eller 2 schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
Ett par soltorkade tomater, strimlade
Salt, peppar, chili flakes
Äggstanning:
3 st ägg
2 dl mjölk
2 msk pesto
Salt & peppar
1 dl parmesan/gran padano finriven
Gör så här:
Värm ugnen till 180 grader.
Skär smöret i mindre bitar och nyp ihop med de två mjölsorterna.
Tillsätt vatten och salt. Arbeta ihop pajdegen snabbt, utan att knåda. Har du tid, så ställ gärna degen i kylen en halvtimme.
Kavla ut degen och lägg den i en pajform (cirka 22 cm i diameter).
Pricka bottnen med en gaffel, så degen inte lyfter från formen i ugnen. Förbaka i 15 min.
Skär kyckling i mindre bitar, skiva löken, riv vitlöken, skala och dela broccolin i mindre bitar.
Stek kycklingen först om du har rå kyckling, börja annars med löken och broccoli och låt kycklingen och tomaterna steka med mot slutet. Salta, peppra, smaksätt gärna med lite chili flakes.
Vispa ägg, mjölk, pesto, salt och peppar.
Lägg röran i den förbakade pajbottnen, häll över äggstanningen, avsluta med osten och baka i ytterligare 35 min.
Servera med en god sallad till med fräsch vinägrett.