Jag var så himla sugen på paj idag men ville göra en lite nyttigare variant men som ändå smakade massa gott. Och vet ni, jag tycker jag fick till den här riktigt bra. Lite mindre smör än vanlig deg och mer fiber tack vare grahamsmjölet. Testa gärna! Räcker till 4-6 personer.
May 6, 2024
Degen:
2,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 gram kallt smör eller margarin
1 - 2 msk mrapsolja
1 krm salt
2 msk vatten
Fyllning:
250 g broccoli
500 g kycklingfilé
1 st mindre lök eller 2 schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
Ett par soltorkade tomater, strimlade
Salt, peppar, chili flakes
Äggstanning:
3 st ägg
3 dl mjölk (eller grädde om du vill lyxa till det)
2 msk röd pesto
Salt & peppar
1 dl parmesan/gran padano finriven
Gör så här:
Värm ugnen till 180 grader.
Skär smöret i mindre bitar och nyp ihop med de två mjölsorterna.
Tillsätt vatten, rapsolja och salt. Arbeta ihop pajdegen snabbt, utan att knåda. Har du tid, så ställ gärna degen i kylen en halvtimme.
Kavla ut degen och lägg den i en pajform (cirka 22 cm i diameter).
Pricka bottnen med en gaffel, så degen inte lyfter från formen i ugnen. Förbaka i 15 min.
Skär kyckling i mindre bitar, skiva löken, riv vitlöken, skala och dela broccolin i mindre bitar.
Stek kycklingen, krydda med salt & peppar och gärna lite chiliflakes. Lägg i löken, vitlöken och broccoli och låt steka med en stund. Avsluta med att lägga i de strimlade tomaterna.
Vispa ihop ägg, mjölk, pesto, salt och peppar.
Lägg röran i den förbakade pajbottnen, häll över äggstanningen, avsluta med osten och baka i ytterligare 35 min.
Servera med en god sallad till med fräsch vinägrett.