Denna glasstårta är makalöst god och så frisk och härlig så den är ett måste för sommarens alla fester! Älskar du lime, mynta, glass och sötsaker så är det bara att spara och laga! Jag lät mig inspireras av drinken mojito så vill göra tårtan mer vuxen, ha i en skvätt rom vetja 😉
Original recept från www.instagram.com
May 5, 2024
15 st digestivekex
75 g smör
1 burk kondenseradmjölk
4 st lime
(ev 1 msk rom)
5 dl grädde
1 kruka mynta
1 dl socker
1 dl florsocker
1 krm ättiksprit
Äggvita från tre ägg
Färska bär
Ta en springform (ca 24 cm) och vänd upp och ner på ett bakplåtspapper. Rita av överdelen så att det bildas en cirkel. Häll vispgrädden i en skål. Riv i limeskal från de fyra limefrukterna. Låt stå i kylskåpet i 30 min. mixa digestivekexen i en matberedare. Smält smöret och blanda ner i kexsmulorna. Tryck ut kexblandningen i formen och ställ in i frysen i ca 10 min.
Bland kondenserad mjölk och 1 dl limesaft (silad) och ev rom i en annan skål. Ta ut vispgrädden och sila bort limeskal genom en finmaskig sil. Vispa grädden toppig med en elvisp. Vänd ner grädden i den kondenserade mjölken och rör om. Häll glassen i springformen och ställ in i frysen i minst 6 h.
Sätt ugnen på 100 grader. Mortla en 1 kruka mynta ( ca 50 blad) med hälften av strösockret. Vispa äggvitorna i medelhastighet i 2 minuter i en rostfribunke med hälften av strösockret och ättikspriten. Tillsätt myntasockret och vispa på hög hastighet i ca 4 minuter. Sikta i florsockret och vänd ner det i smeten. Ta fram bakplåtspappret med cirkeln och lägg på en plåt. Spritsa ut marängen så att den täcker cirkeln och bildar ett lock. Ställ in i ugnen i 1 h. stäng av ugnen och låt stå i ytterligare 30 min. ta ut och låt svalna.
Ta ut glasstårtan och lossa från springformen. Ta loss maränglocket från bakplåtspappret. Blötpappret på baksidan om den fastnar. Lägg maränglocket på tårtan och garnera med färska bär och myntablad. Hugg i och NJUT!!!!