En vårinspirerad foccacia med ramslökssalt, ramslöksolja och nässlor.
May 1, 2024
500 g vetemjöl
420 g ljummet vatten
Färsk jäst, stor som en ärta
1 tsk honung
1 tsk fint havssalt
50 g ramslök
0.5 dl rapsolja
0.5 dl olivolja
Ramslökssalt
2 dl nässlor, sköljda och rensade
Vispa ihop vatten, jäst, honung och salt. Tillsätt mjölet och blanda ihop till en deg. Den kommer att vara kladdig men det är inga problem. Doppa en deskrapa i vatten och dra med den längs bunkens kant så att degen släpper. Täck med bakduk och låt degen vila i 15 minuter. Blöt händerna, dra upp degen från kanterna och vik sedan in den mot mitten. Snurra på bunken och upprepa. Låt degen vila i ytterligare 15 minuter och repetera vikprocessen. Stryk över lite olivolja på degen och täck med plastfolie och låt degen vila i kylen i 2 dygn.
Till ramslöksoljan: Mixa ramslök och raps- och olivolja i en stavmixer. Sila oljan genom en sil.
Ta fram en ugnsplåt och fördela 2 msk ramslöksolja på plåten. Flytta sedan över degen till plåten. Det ska nu finnas luftbubblor i degen. Vik degen och vänd den så att den vikta delen ligger i botten på plåten. Tryck ut degen och låt den jäsa i två timmar i rumstemperatur. Täck med en annan plåt/bakhanduk. Blanda de rensade och sköljda nässelbladen med 1 msk ramslöksolja + lite ramslöksalt. Ringla över resten av ramslöksoljan och degen och tryck sedan fingrarna i degen för att göra hål. Fördela oljade nässlor i hålen och strö över ramslökssalt.
Grädda i 225 grader i ca 15-20 minuter så att den får en fin gyllenbrun färg.