Den här pastagratängen är en italiensk pastarätt som är amerikanernas pastafavorit. Laga till den här krämiga pastagratängen med tomatsås, smakrik salsiccia och mozarella. Basilika på toppen gör pastargatäng ziti extra smaskig!
April 13, 2024
300 g pasta (t ex penne eller rigatoni)
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
300 g färsk salsicciakorv (gärna med salvia)
2 burkar krossade tomater (à 400 g)
2 msk balsamvinäger
2 st mozzarella (à 125 g)
1 dl grovhackad basilika (1 dl motsvarar ca 1 kruka)
3 msk olivolja
Salt
Nymalen svartpeppar
Rucola eller balsamvinäger till servering
Sätt ugnen på 200°C.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Klipp upp korvskinnet och smula ner korvfärsen i en varm stekpanna med olja.
Stek färsen ca 2 minuter. Tillsätt lök och vitlök. Stek ytterligare 2 minuter.
Tillsätt krossade tomater och balsamvinäger. Låt småkoka ca 10 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar.
Skär mozzarellan i skivor.
Häll av pastan och blanda med såsen. Varva pasta, hälften av mozzarellan och basilika i en ugnssäker form. Toppa med resten av mozzarellan.
Tillaga mitt i ugnen 20–25 minuter.
Till servering: servera gärna med ruccola och en balsamvinägerdressing.