Kryddblandningen Sju kryddor är vanlig i hela Mellanöstern. Den används som smaksättare i olika grillrätter, främst köfte och kebab men även i grytor, såser eller till ris.
Original recept från www.instagram.com
April 13, 2024
500 g nötfärs
1 st gul lök, finhackad
2 st vitlöksklyftor, pressade
2 dl mjölk
1 st ägg
3 msk ströbröd
2 msk sju kryddor
2 tsk chilipulver
1 knippe persilja, finhackad
Salt & peppar
Smör till stekning
2 tsk smör
5 dl grädde
2 msk kalvfond
1 msk soya
1 msk vitvinsvinäger
1 dl rosépepparkorn (50/50 av mortlad & hel rosépeppar)
Salt, efter smak
Börja med att hälla upp mjölken i en skål. Tillsätt kryddor, vitlök, persilja & ströbröd. Vispa runt. Låt stå 10 min.
Hetta upp en stekpanna och fräs den gula löken mjuk.
Lägg färsen och löken tillsammans med ägget i en bunke. Blanda. Rör sedan i mjölkblandningen. Blanda ordentligt. Smaka av färsen med salt & peppar.
Forma färsbiffar, ca 70-90g/st.
Stek dem sedan på båda sidor i rikligt med smör tills de är gyllenbruna, ca 3-4 min på vardera sida.
Börja med att mortla hälften av rosépepparkornen.
Hetta upp en panna med smöret & fräs den mortlade rosépepparn snabbt innan du vispar i all grädde försiktigt.
Gå i med de hela rosépepparkornen, soyan & kalvfonden under vispning.
Låt nu såsen sjuda tills den går ned i för dig önskvärd konsistens.
Tillsätt vitvinsvinäger& smaka av med salt.