Den här goda fiskgrytan är perfekt om du har trötta grönsaker i kylen som behövs tas till vara på. Du kan ta lite av vad du har hemma. Även laxen kan bytas ut mot vilken annan fisk som helst.
Original recept från www.instagram.com
April 13, 2024
1 msk olivolja, extra virgin
Rapsolja
300 g lax
4 st medelstora potatisar, fast sort
1 st liten kålrot
1 l fiskbuljong
1 dl vitt vin
4 msk hummerfond
4 dl matlagningsgrädde
1 st liten fänkål
2 st stjälkar stjälkselleri
1 st spetspaprika
2 st vitlöksklyftor
1 msk citronjuice
3 msk honung
2 msk torkad dragon
1 tsk cayennepeppar
Salt & peppar efter smak
1 st friterad lila morot i skuren i julienne
1 dl créme fraiche
1 dl majonnäs
Några knippor med färsk dill
Skala potatis & kålrot, skiva i tärningar. Gör potatisen i större tärningar för att ge dem samma koktid.
Skala och skiva vitlök, stjälkselleri, fänkål & spetspaprika. Spara fänkålsdillen i ett glas med kallt vatten.
Koka upp fiskbuljongen.
Ställ en stor kastrull gryta på medelvärme.
Pressa vitlöksklyftorna och fräs i oljan en kort stund. Tillsätt grönsaker & rotfrukter. Låt svettas en stund.
Mortla dragon & cayennepeppar och låt de svettas med i grytan i ett par minuter.
Tillsätt fiskbuljong, vitt vin, hummerfonden, honungen, citronjuicen och matlagningsgrädden. Låt sjuda tills potatisen och kålroten är mjuk & grytan fått en krämig konsistens.
Under tiden finhacka dillen och vispa ihop med créme fraiche & majonnäs. Ställ i kylen.
Tvätta & skala morötterna, skär i julienne. Hetta upp en stekpanna med neutral olja och fritera moroten i så den får krispig yta. Låt rinna av på hushållspapper!
Tärna laxen i cm stora bitar.
När rotfrukterna i grytan är mjuka så ta bort från värmen och vänd ner laxtärningarna. Låt stå under lock 5-10min eller tills laxen är lagad till egen smak.
Servera grytan i skålar/djupa tallrikar. Toppa med dillmajonnäs, krispig lila morot och fänkålsdill!