Biff Rydberg är den lyxigare varianten av pyttipanna, särskilt när den serveras med Catarina Königs fluffiga senapsgrädde. Så gott!
Original recept från recept.se av Catarina König
June 28, 2025
2 st stora gula lökar
25 g smör, att stela lök och kött i
Nymalen svartpeppar
1 nypa strösocker
1 st kilo fast potatis
2 msk olivolja eller annan neutral olja
600 g oxfilé
Nymalen vitpeppar
Flingsalt
2 dl vispgrädde
1 tsk colman’s senapspulver
1.5 msk dijonsenap
0.5 tsk strösocker
1 nypa salt
0.5 dl finhackad persilja
1 bit färsk pepparrot
4 st äggulor
Sätt ugnen på 180-200 grader varmluft.
Skala och skär potatisen i cm-stora tärningar. Lägg i en bunke med kallt vatten ca 20 min så stärkelsen får dras ut.
Skala och finhacka löken.
Skär oxfilén i ca 2x2 cm stora tärningar, salta och peppra lite lätt.
Sila av potatisen, torka av med hushållspapper och lägg i en ugnsform. Ringla över olivolja, blanda runt och sätt in i ugnen. Låt rostas ca 30 min. Efter drygt halva tiden kan man med fördel vända potatisen med stekspade.
Fräs löken försiktigt i en rejäl klick smör tills den blir gyllene, mjuk och glansig. Låt den inte brännas, då avger löken en beska. Tillsätt gärna en liten nypa socker som ger karamelliseringen en extra puff.
Hetta upp en stekpanna med smör och lägg i köttet i omgångar när smöret tystnat. Bryn på köttet hastigt så det får färg runt om. Salta och krydda med lite nymalen vitpeppar och nymalen svartpeppar från kvarnen.
Gör den fluffiga senapsgrädden: Vispa samman grädde, senapspulver, dijonsenap och socker till ett fluff. Smaka av med salt.
Knäck ett ägg och lägg äggulan i halva skalet och placera på tallriken t ex i löken.