Frasig tofu och andra goda tillbehör i denna bibimbap
April 13, 2024
200 g fast tofu (five spice)
1.5 dl ströbröd/panko
0.5 tsk salt
0.5 dl sesamfrön
1 dl vetemjöl
1 tsk gochugaru, koreanskt chilipulver
0.5 tsk lökpulver
0.5 tsk vitlökspulver
0.5 tsk salt
1 dl vatten
1 dl rapsolja
Chilipicklad gurka & rädisor:
0.5 st gurka
4 st rädisor
1 st salladslök
1 tsk ättika
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 tsk gochugaru, koreanskt chilipulver
Sesamböngroddar:
180 - 200 g böngroddar
1 tsk salt
1 msk sesamolja
1 msk rostade sesamfrön
Marinerad spenat, blandas ihop
200 g fryst hel spenat, tinad och urkramad
1 st salladslök, skivad
1 msk japansk soja
1 msk sesamolja
1 tsk risvinäger
0.5 tsk strösocker
1 msk rostade sesamfrön
Sojamajonnäs, blandas ihop:
1 dl majonnäs
1 msk ljus soja
Till servering även:
Kokt rundkornigt ris, t ex sushiris
4 st ägg stekta på ena sidan
Rostade sesamfrön, att strö över äggen
Chilipicklad gurka & rädisor:
Chilipicklad gurka och rädisor: Skiva gurka och rädisor fint, gärna med en mandolin. Blanda ihop ättika, chilipulver, salt och socker i en skål. Blanda med gurkan och lägg på en tyngd så att vätskan dras ut.
Sesamböngroddar: Lägg böngroddarna i ett durkslag. Koka upp 1,5 liter vatten och häll sedan det kokande vattnet över groddarna. Skölj sedan med kallt vatten. Blanda med salt, sesamolja och sesamfrön.
Frasig tofu: tärna tofun. Blanda ihop vetemjöl, salt och kryddor och vatten i en djup tallrik. Blanda ströbröd, sesamfrön och salt i en annan tallrik. Doppa tofun i smeten och sedan i paneringen. Stek i stekpanna med rikligt med olja tills tofun får fin färg och blir frasig. Låt de stekta tofuskivorna rinna av på hushållspapper.
Lägg ris, böngroddar,spenat, tofu, picklad gurka/rädisa i en djup vid skål. Lägg till sist på det stekta ägget. Servera med sesammajonnäs eller om du vill ha det kryddstarkt den koreanska chilipastan gochujang.