Klassisk husmanskost när det är som bäst! Det här goda receptet kommer från Markus Aujalay 😍
Original recept från www.instagram.com
April 11, 2024
500 g blandfärs
1 st gul lök
1 st ägg
0.5 dl ströbröd
1.5 dl mjölk
2 dl kokt ris
Ca 800 g vitkål
2 - 3 msk sirap
1 - 2 msk ättika 12%
2 msk koncentrerad kalvfond
3 dl vispgrädde
Salt & svartpeppar
Smör
Lingon
Persilja
Sätt ugnen på 160°C.
Skär vitkålen i mindre bitar.
Hetta upp en stekpanna med olja och bryn vitkålen. Tillsätt lite smör när vitkålen har fått fin färg och krydda med salt och svartpeppar.
Blanda ner sirap och ättika med vitkålen i stekpannan och tillsätt därefter kalvfonden. Rör om och ta sedan av vitkålen från värmen och ställ åt sidan så länge.
Finhacka lök och hetta upp en stekpanna med olja och smör. Stek löken mjuk.
Blanda ris med mjölk i en egen skål medan löken steks.
Tillsätt ägg till riset och därefter ströbröd. Krydda med salt och svartpeppar. Rör ihop och låt svälla medans löken bryns.
Ta lite av vitkålen och kör i en mixer. Spar resterande mängd vitkål på sidan så länge.
Tillsätt den mixade vitkålen till blandningen med ris och ströbröd och tillsätt därefter blandfärsen och den brynta löken. Blanda ihop allt väl.
Lägg ner färsen i en ugnsform och tryck ut den så att den fördelas jämt.
Fördela därefter ut vitkålen över färsen och tillaga mitt i ugnen i ca 45-60 minuter.
Koka undertiden gärna ihop en god brunsås och servera sedan kålpuddingen med kokt potatis, brunsås och lite lingon.