Den mustiga vitkålssoppan behöver dock inte vara vegetarisk. Man kan enkelt förvandla den till en supergod korvsoppa genom att tillsätta lite stekt falukorv i soppan innan servering. Man kan också tillsätta lite frikadeller (eller om man istället har köttfärs hemma som man vill använda). Frikadellerna ska då koka med i soppan i minst tio minuter 🥰
April 11, 2024
1000 g vitkål
2 st vitlöksklyftor
100 g gul lök (hackad)
200 g morot
1 msk örtsalt (herbamare)
1 nypa svartpeppar (nymalen)
1 msk grönsaksfond (koncentrerad)
4 dl grädde 40%
3 st lagerblad
15 st kryddpepparkorn
1.5 l vatten
1 dl bladpersilja (hackad)
Skär vitkålen i tärningar som är cirka 1×1 cm. Slanta ner moroten och hacka vitlöken.
Bryn kålen, löken, moroten och vitlöken i smöret. Det skall få lite färg iaf. Krydda med lite örtsalt och nymalen svartpeppar.
Slå på vattnet och tillsätt buljong, lagerblad och kryddpeppar. Koka upp och låt koka i cirka 10 minuter.
Tillsätt grädden och låt allt koka i cirka 20 minuter tills kålen är mjuk.
Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Tillsätt hackad persilja precis innan servering.