3 dl carnaroli eller arborioris
9 dl svamp eller grönsaksbuljong
150 g pancetta
2 st schalottenlökar
1 st vitlöksklyfta
2 dl vitt vin
300 g champinjoner
3 dl riven parmesan
50 g smör
Olivolja
Salt
Peppar
Stek pancettan tills den är krispig. Plocka sedan ut den ur pannan och lägg det på ett papper.
Skala och finhacka löken. Riv ner champinjonerna på ett rivjärn. Koka upp buljongen och håll den varm.
Fräs svampen tills den tappat vätska. Gå sedan i med löken och lite extra olivolja vid behov. Tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll sedan på vinet och låt det koka in i riset.
Gå i med lite buljong i taget, brukar gå i med ungefär 2 dl åt gången och sedan låta det koka sakta under omrörning. Låt det koka sakta och rör om ofta. Riset brukar vara klart efter ungefär 20 minuter.
Några minuter innan servering, gå ner med lite smör och riven parmesan. Smaka av med salt och peppar.
Servera sedan tillsammans med den krispig pancettan, lite mer parmesan och lite peppar!