Focaccia är ett klassiskt italienskt bröd. Utmärkt att servera som tillbehör på buffen. - Zeta Originalreceptet från zeta.nu innehåller Olivolja Provencal, oliver och färsk rosmarin. Detta valde jag att byta mot vanlig olivolja samt kryddtoppingen i receptet nedan. Ändrade också mängden mjöl då jag upplevde att det räckte med ca 10 dl. Ändrade även tiden i ugnen då min focaccia var klar på ca 20 min.
Original recept från www.zeta.nu av Zeta
April 7, 2024
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 dl olivolja
0.5 msk salt
1 msk honung
10 - 12 dl vetemjöl
Olivolja, till smörjning
1 dl olivolja
Flingsalt
1.5 msk torkade kryddor (tex oregano, timjan och rosmarin)
3 st vitlöksklyftor, pressade
Blanda alla ingredienser till degen, förutom vetemjölet, i en stor bunke. Rör så att jäst och honung löser sig ordentligt.
Rör ner vetemjölet och knåda till en jämn deg. Använd gärna degblandare eller degkrokar. (Det går bra med ca 10 dl mjöl och att knåda degen för hand i några minuter.)
Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.
Smörj en långpanna rikligt med olivolja och tryck ut degen så att den täcker hela långpannan.
Täck över degen och låt jäsa i ca 30 min.
Tryck djupa hål med fingrarna jämnt över degen.
Blanda 1 dl olivolja med de torkade kryddorna samt vitlöken. Fördela blandningen jämt över degen med hjälp av en pensel.
Om man väljer att ha mindre salt i degen kan det vara gott att toppa med lite flingsalt, det är en smaksak.
Grädda i 225 graders värme i ca 20-30 minuter.
Låt svalna på galler.