Detta är en riktig höjdare med ett glas rött till🤩👏🍷🍝
Original recept från www.instagram.com
April 6, 2024
2 msk olivolja
2 st gula lökar
1 st stjälkar stjälkselleri
1 st röd chili
4 st vitlöksklyftor
2 st morötter
2 msk tomatpuré
400 g konserverade körsbärstomater av bättre sort
400 g passerade tomater av bättre sort
1 kruka färsk persilja
1 kruka färsk basilika
2 msk torkad oregano
Salt & peppar efter smak
1 kg nötfärs (gärna kalvfärs)
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
2 st ägg
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
2 tsk chilipulver
2 msk finhackad basilika
2 msk finhackad persilja
1 dl riven parmesan
1 msk flingsalt
2 tsk nymalen svart- & vitpeppar
Smör till stekning
Börja med tomatsåsen. Skiva chili, lök och pressa vitlöken. Tärna stjälkselleri & morötter. Fräs dem tillsammans med i olivolja, minst 5-10 min.
Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare någon minut.
Tillsätt konserverade körsbärstomater & passerade tomater. Smaka av med mer av kryddorna.
Tillsätt finhackad persilja & basilika. Smaka av med salt & peppar. Låt sjuda på svag värme!
Nu till köttbullarna. Börja med att blanda mjölk med ströbröd, chilipulver & pressade vitlöksklyftor. Vispa väl och låt stå och svälla i ca 10 min.
Under tiden, finhacka den gula löken. Stek den mjuk. Lägg färsen i en bunke tillsammans med äggen & den stekta gula löken.
Tillsätt mjölkblandningen tillsammans med parmesan, persilja & basilika i färsen. Blanda väl. Smaka av med salt & peppar.
Rulla köttbullar storlek som en biljardboll.
Stek dem gyllenbruna i rikligt med smör. Lägg dem sedan vartefter de är klara i tomatsåsen för att gå färdigt, i ca 10-15 min.
Servera med spagetti och rikligt med riven parmesan.