Saftiga och smakrika spett med marinerad fläskkarré, rosépepparstekt potatis, mjukbakad lök och en vitlöksyoghurt. Perfekt bjudrätt som är enkel att laga!
April 4, 2024
Fläskkarréspett
600 g fläskkarré
2 msk honung
4 cm färsk ingefära
1 dl japansk soja
Rapsolja, till stekning
Ugnsbakad lök
500 g gul lök
Olivolja
Rosépepparpotatis
500 g fast potatis
2 msk rosépeppar
0.5 kruka färsk timjan
Rapsolja, till stekning
Vitlöksyoghurt
2 dl grekisk yoghurt
1 klyfta vitlök
Svartpeppar
Grillspett
Fläskkarréspett
Skala och tärna ingefäran fint. Blanda honung, soja och ingefära i en stor skål.
Skär fläskkarrén i tunna skivor. Lägg ner köttet i marinaden och vänd runt. Låt marinera medan du fortsätter med resten.
Trä upp köttet på grillspett.
Stek spetten i en panna på hög värme i olja till en innertemperatur på 68 grader. Krydda med salt
Ugnsbakad lök
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela lökarna på mitten, behåll skalet på. Lägg i en ugnssäker form. Ringla över olivolja och salta. Baka lökarna i ugnen ca 30 minuter tills de är gyllenbruna. Plocka bort skalet och servera löken.
Rosépepparpotatis
Skiva potatisen i ca 5 mm tjocka skivor.
Värm en vid stekpanna och häll på rikligt med olja. När pannan är varm, lägg i potatisen och stek den gyllenbrun på ena sidan och vänd sedan för att steka på andra sidan.
Mortla rosépepparen och hacka timjan. När potatisen fått fin färg, vänd ner rosépeppar och timjan.
Häll av potatisen för att få bort stekoljan. Salta potatisen.
Vitlöksyoghurt
Skala och riv vitlöken. Smaka av yoghurten med lite vitlök i taget och krydda med svartpeppar.
Servera grillspetten tillsammans med den mjukbakade löken, råstekt potatisen och vitlöksyoghurt.