Kladdkaka på brynt smör, kolasås och pecannötter. Mums!
April 4, 2024
150 g brynt smör
2 st ägg
1 dl strösocker
1.5 dl farinsockar
1.5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
0.5 dl kakao
1 nypa salt
Kolasås
2.5 dl vispgrädde
50 g smör
1.5 dl strösocker
0.5 dl ljus sirap
1 st stor nypa flingsalt
100 g pekannötter
Nötter: sprid nötterna på en plåt och rosta dem i 5-7 minuter i 175 graders varm ugn.
Kladdkakan: Smält smöret, vispa konstant och se till att smöret blir brynt. Vispa ägg och socker. Blanda i alla ingredienser och grädda i liten springform (den blir högre och finare då tycker jag) i 175 grader i 15 minuter, kakan ska vara kladdig. Låt svalna.
Nötter: Sprid nötterna på en plåt och rosta dem i 5-7 minuter i 175 graders varm ugn.
Kolasås: Blanda alla ingredienser till kolasåsen i en kastrull förutom flingsaltet. Låt koka försiktigt i 15 minuter. Blanda ner saltet. Låt kolasåsen svalna och blanda ner de rostade pekanötterna.
Låt kladdkakan vara kvar i sin springform. Häll över kolasåsen över kakan och ställ in i kylen. Innan servering, låt kakan stå i rumstemperatur en stund.
Servera med vispad grädde och gärna också färska bär om det är säsong!