Lyxig fiskrätt med rökt piggvarfilé toppad med en sotad tomatvinägrett och grillad salladslök.
Original recept från www.koket.se av Köket.se
April 4, 2024
2 st piggvarsfiléer (med skinn)
1 st schalottenlök
0.5 burk gröna oliver utan kärnor (ca 150 gram)
0.5 kruka persilja
1 dl olivolja
2 msk sherryvinäger
2 st tomater
1 knippe salladslök
1 st citron
Salt
Peppar
Gnid in filéerna med olivolja och salta.
Rök filéerna med skinnsidan ned på låg indirekt värme till 52 grader innertemperatur.
Lägg tomater och salladslök direkt i glöden tills de blir helt svarta.
Blanda olivolja och vinäger i en skål.
Finhacka schalottenlök, oliver och persilja. Tillsätt det i oljeblandningen.
Dra bort det svarta sotade skalet på tomaterna. Hacka tomaterna och tillsätt i oljeblandningen. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Ta bort det svarta skalet på salladslöken. Skär salladslöken i bitar, ca 2 cm långa.
Ta bort skinnet från fisken och lägg filéerna på ett fat, fördela vinägrett och salladslök ovanpå.