Recept från Sveriges mästerkock där jag lagade grädd- och vitvinskokta blåmusslor serverade med klassiska tillbehör som nyfriterade pommes och vitlöksmajonnäs att dippa i.
Original recept från www.koket.se av Sebastian Wilhelmsson
March 28, 2024
1 kg färska blåmusslor
1 st bananschalottenlök
4 klyftor vitlök
0.25 st fänkål
0.5 st röd paprika
1 st röd chilifrukt
3 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
2 dl fiskbuljong (om smaken från musslorna behöver förstärkas)
Olivolja, till stekning
Smör, till stekning
Salt
Peppar
Pommes frites
3 st bakpotatisar
Ättiksprit 12 %
Olja, att fritera i
Aioli
1 st ägg
2 dl rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
2 klyftor vitlök
0.25 st citron (saften)
Aioli
Riv ner vitlök fint i en cylinderformad behållare som är lite bredare än din stavmixer.
Tillsätt ägg, vitvinsvinäger och olja.
Mixa med stavmixer, mixa den något tjockare än önskad serveringskonsistens då citronsaften kommer att göra den lösare.
Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar från kvarn.
Pommes frites
Skär potatisen i stavar, ca 7 mm tjocka.
Lägg dem i kallt vatten med 1 msk ättiksprit per liter vatten, det för att dra ut stärkelse ur potatisen. Låt ligga 15-20 minuter.
Häll av och låt torka utspritt på en kökshandduk.
Fritera potatisen i en gryta med olja,140 grader, i 4-5 minuter. Potatisen ska bli mjuk men inte få färg.
Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper.
Precis före servering: Fritera potatisen igen, 180 grader, i 3-4 minuter eller tills den fått en gyllene färg och är riktigt krispig.
Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Salta rikligt när potatisen är varm.
Moules
Sortera och gör rent musslorna. Knacka musslorna mot en bänk, de som inte sluter sig eller är trasiga ska slängas.
Lägg musslorna i kallt vatten så släpper de eventuell sand.
Skala och finhacka schalottenlök, vitlök, fänkål, paprika och chili.
Fräs allt hackat i en stor kastrull i rikligt med olivolja och smör.
Det ska inte ta färg, bara bli mjukt.
Tillsätt vin och musslor. Vänd runt och låt koka i 3-4 minuter.
Lyft upp musslorna och ställ åt sidan, Tillsätt grädde och låt såsen som är kvar i kastrullen reducera ner. Tillsätt eventuellt fond om det behövs. Smaka av med salt och peppar.
Lägg ner musslorna i kastrullen igen. Vänd runt och blanda ner persiljan.
Servera musslorna tillsammans med pommes frites och aioli