Över 60 minuter

Citronpaj

Citronpaj är fantastiskt gott, men tar lite tid. Ett sprött pajskal fyllt med syrlig citronkräm och toppat med ljuvligt seg maräng är en svårslagen dessert eller fika. Denna paj är barndomsminnen!

Original recept från www.ica.se av ICA Köket

Millis Wernersson

April 1, 2024

Ingredienser

Pajskal

3 dl vetemjöl

0.5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

125 g smör

1 msk kallt vatten

Citronkräm

Finrivet skal och saft av 3 citroner (ca 2 dl saft)

3 st äggulor

3 st ägg

3 dl strösocker

1 tsk majsstärkelse

125 g rumstempererat smör

Maräng

3 st äggvitor

2 dl strösocker

Gör så här

Blanda mjöl, socker och vaniljsocker i en matberedare eller i en bunke. Finfördela smöret i mjölblandningen och tillsätt vattnet, arbeta snabbt ihop till en deg.

Tryck ut mördegen jämt i en låg pajform. Nagga botten med en gaffel och ställ i kylskåp i minst 20 minuter.

Sätt ugnen på 200°C.

Sätt in formen mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills mördegen är torr. Ta ut pajen och låt svalna.

Citronkräm: Tvätta citronerna. Riv yttersta skalet fint på ett rivjärn och pressa ur saften som blir ca 2 dl.

Rör ihop äggulor, ägg, socker och majsstärkelse och vispa för hand, i en rostrfri bunke. Sätt bunken i en kastrull med sjudande vatten och tillsätt citronskal och saft. Vispa tills krämen tjocknat, ca 10 -15 minuter eller tills krämen har en temperatur på 82°C. Höj värmen om den inte tjocknar. Ta bort bunken från vattenbadet.

Skär smöret i bitar. Klicka ner smöret i citronkrämen under vispning tills smöret smält.

Häll citronkrämen i pajskalet och låt svalna. Ställ pajen i kylskåpet 2-3 timmar så att fyllningen stelnar och blir kall.

Maräng: Sätt på en kastrull med vatten och koka upp. Vispa äggvitorna riktigt hårda, gärna med elvisp, i en rostfri bunke. Sätt bunken över kastrullen med kokande vattnet och fortsätt att vispa. Tillsätt sockret och vispa till en blank, tjock marängsmet som har en temperatur på 60°C. Lyft av bunken från värmen och fortsätt att vispa smeten sval i några minuter.

Sätt ugnen på 250°C, gärna grill.

Bred marängsmeten på pajen och grädda mitt i ugnen 2-3 minuter eller tills marängen börjar få fin färg alternativt bränn med en brännare tills marängen får fin färg. Håll koll för det går snabbt i ugnen. Servera!

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.