Tarte tatin är en fransk äppelpaj som gräddas upp och ner. Icas recept med lök fast även med tomat och fetaost, och på en plåt, så kanske inte exakt lika vacker. Perfekt som tilltugg, förrätt, på buffen eller en lat middag 😋 Smördeg kan man antingen köpa eller göra själv, det är faktiskt inte svårt alls men kräver lite planering.
Original recept från www.ica.se av ICA Köket
March 24, 2024
2 st rödlökar
25 g smör
2 msk färsk timjan (2 msk färsk motsvarar 1 tsk torkad timjan)
0.5 tsk salt
2 msk socker
2 msk vinäger
1 st smördeg som täcker en halv plåt
Ev färsk timjan
2-3 tomater
1 fetaost
Olivolja
Honung
Balsamico
Eventuellt burrata till topping
1 ägg
Sätt ugnen på 200°C.
Skala löken men spar roten, skär i tunna klyftor
Stek löken i smöret, på medelvärme tills den är gyllene och mjuk på båda sidor, ca 15 minuter.
Skär tomaten i skivor. Ringla lite olivolja, honung, balsamico på ett bakplåtspapper på en plåt. Ringla på motsvarande yta som du ska grädda pajen på.
Tillsätt timjan, salt, socker och vinäger till löken och stek ytterligare några minuter. Ta från värmen.
Lägg lök, tomater och halva fetaosten på plåten.täck med smördegen och tryck till kanterna lite så det håller så tätt som möjligt. Pensla med ägg och ställ i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills den är gyllene. Låt svalna ca 10 minuter och vänd försiktigt upp och ner.
Till servering: Toppa med resten av fetaosten eller en burrata.