Storkok är både billigt och effektivt. Här ett recept på en generös kycklinggryta med smak av både tomat, vitlök och basilika som räcker till många måltider, kanske även som matlåda. Servera kycklinggrytan med kokt potatis, ris eller pasta alla passar lika bra.
Original recept från www.ica.se av ICA Köket
March 24, 2024
1 kg fryst eller färsk kycklingfilé
3 msk matolja
Salt
Svartpeppar
3 dl fryst hackad lök (3 dl motsvarar 2-3 gula lökar)
3 st vitlöksklyftor
2 st förp krossade tomater (à ca 500 g)
2 st hönsbuljongtärningar
2.5 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
2 tsk majsstärkelse
300 g frysta haricots verts (bönor)
4 msk fryst basilika
1 tsk strösocker
Pasta, ris eller kokt potatis
Tina kycklingen (om fryst används).
Skär kycklingen i ca 2 cm stora bitar.
Bryn kycklingen i en stor gryta i oljan, gärna i omgångar. Krydda med salt och peppar.
Tillsätt lök, skala och pressa i vitlöken och fräs ett par minuter.
Tillsätt krossade tomater, smulade buljongtärningar, matlagningsgrädde och vatten. Koka sakta, utan lock, ca 10 minuter.
Blanda majsstärkelsen med lite vatten och rör ner i grytan under omrörning.
Vänd ner haricots verts och koka sakta ca 5 minuter under lock. Tillsätt basilika och socker, smaka av med salt och peppar.
Serveringsförslag: Servera grytan med pasta, ris eller kokt potatis.