Tunna frasiga varma piroger med fantastiska fyllningar. De ska serveras alldeles nystekta och kan fyllas med det mesta. Vår stora favorit är lamm och lökfyllning, men ersätt gärna med spenat och fetaost, hackat hårdkokt ägg och dill eller något annat du gillar. Det största utmaningen med är att kavla ut en riktig tunn deg. Glutenutvecklingen i degen gör att den dras ihop och det kräver en hel del tålamod och kraft från hemmakocken. Man löser problem genom att blanda en del mjöl med kokande vatten – degen blir följsam! 📸 Gustaf Björlin för Godare (i höjdpunkten Godare finns det länk till programmet där jag lagar tjebureky) 💛
March 27, 2024
500 g vetemjöl
145 g kokande vatten
500 g lammfärs (går också bra med nötfärs)
1 st stor gul lök
3 st vitlöksklyftor
En knippe persilja
1 tsk spiskummin
1 msk salt
2 dl iskallt vatten neutral olja till stekning
Finhacka lök, vitlök och persilja och blanda med färs och iskallt vatten. Fyllningen ska vara åt det lösare hållet. Smaka av med salt och peppar (du kan tillaga en tesked av fyllningen i mikro och smaka av. Kanske behövs det mer salt. Tänk på att degen är helt osaltad!)
Dela degen i 12 delar. Kavla ut till riktigt tunna cirklar. Sprid lite av fyllningen på ena halvan så att det täcker degen men lämna ca 1,5 cm kant . Vik över det andra halvan och förslut ordentligt med baksidan av en gaffel.
Koka upp vatten och blanda med 200 g mjöl. Låt svalna i 30 minuter och blandai resterande mjöl. Knåda degen i minst 10 minuter för hand. Lägg den i en plastpåse och låt vila i 1 timme i rumstemperatur.
Hetta upp ca 2 cm olja till 175 grader i en stekpanna med höga kanter. Stek 1-2 minuter per sida. Det går också bra att använda fritös. Servera direkt.