Jag testade ett nytt recept från Filip Poons receptbok ”Asiatiska favoriter”. Det blev jättegott – en ny favorit! 😊
March 31, 2024
1 kg kycklinglårfilé
1 tsk peppar
1 tsk salt
1 msk vitlökspulver
1 dl majsstärkelse eller potatismjöl
0.75 dl vetemjöl
2 st stora ägg
2 msk sesamolja
0.5 tsk bakpulver
1 - 2 l rapsolja, till fritering
4 st vitlöksklyftor
2 tsk riven ingefära
5 msk ketchup
2 msk gochujang
2 msk honung eller ljus sirap
3 msk farinsocker eller strösocker
3 msk risvinäger eller vitvins-vinäger
6 msk soja
2 msk sesamolja
Sesamfrön
1 msk rapsolja, till stekning
Salladslök
Sesamfrön
Lägg kycklingen och alla ingredienser till marinaden i stor skål. Blanda tills kycklingen är helt täckt och marinaden har fått en smetlik konsistens. Hetta upp rapsoljan till 165 grader i en stor kastrull med höga kanter eller i en fritös.
Lägg försiktigt ner kycklingbitarna en och en och fritera i 10-12 minuter. Vänd dem gärna var tredje minut. Lyft sedan upp dem och lägg på galler eller hushållspapper och låt dem rinna av.
Skala vitlöken och riv den. Fräs den i 30 sekunder tillsammans med ingefäran i rapsolja i en stekpanna på medelvärme. Sänk värmen till låg, lägg i resten av ingredienserna och koka upp. Ta sedan av från värmen.
Nu kan välja hur du vill göra: Om du är otålig så blandar du den friterade kycklingen med såsen och serverar direkt. Men om du vill ha extra krispig kyckling friterar du den en gång till i 8-10 minuter. Sedan blandar du den med såsen och kan njuta av dunderfriterade koreanska kycklingbitar, gärna toppade med skivad salladslök och sesamfrön!