Ca 30 minuter

Krispig koreansk kyckling med sötsursås

Jag testade ett nytt recept från Filip Poons receptbok ”Asiatiska favoriter”. Det blev jättegott – en ny favorit! 😊

Millis Wernersson

March 31, 2024

Ingredienser

Friterad kyckling

1 kg kycklinglårfilé

1 tsk peppar

1 tsk salt

1 msk vitlökspulver

1 dl majsstärkelse eller potatismjöl

0.75 dl vetemjöl

0.75 dl vetemjöl

2 st stora ägg

2 msk sesamolja

0.5 tsk bakpulver

1 - 2 l rapsolja, till fritering

Sötsur sås

4 st vitlöksklyftor

2 tsk riven ingefära

5 msk ketchup

2 msk gochujang

2 msk honung eller ljus sirap

3 msk farinsocker eller strösocker

3 msk risvinäger eller vitvins-vinäger

6 msk soja

2 msk sesamolja

Sesamfrön

1 msk rapsolja, till stekning

Topping

Salladslök

Sesamfrön

Gör så här

Lägg kycklingen och alla ingredienser till marinaden i stor skål. Blanda tills kycklingen är helt täckt och marinaden har fått en smetlik konsistens. Hetta upp rapsoljan till 165 grader i en stor kastrull med höga kanter eller i en fritös.

Lägg försiktigt ner kycklingbitarna en och en och fritera i 10-12 minuter. Vänd dem gärna var tredje minut. Lyft sedan upp dem och lägg på galler eller hushållspapper och låt dem rinna av.

Skala vitlöken och riv den. Fräs den i 30 sekunder tillsammans med ingefäran i rapsolja i en stekpanna på medelvärme. Sänk värmen till låg, lägg i resten av ingredienserna och koka upp. Ta sedan av från värmen.

Nu kan välja hur du vill göra: Om du är otålig så blandar du den friterade kycklingen med såsen och serverar direkt. Men om du vill ha extra krispig kyckling friterar du den en gång till i 8-10 minuter. Sedan blandar du den med såsen och kan njuta av dunderfriterade koreanska kycklingbitar, gärna toppade med skivad salladslök och sesamfrön!

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.