En trendig matpaj som blev så god! Paj med potatisbotten och lax blev en otroligt bra kombo. I receptet ska du ha minst 100 gram kallrökt lax, men gärna 200 gram. Beror på din plånbok och hur mkt du gillar lax. Fick inspiration till att göra en potatisbotten från Arla och Lindas bakskola.
March 21, 2024
5 st stora potatisar (eller flera små)
Salt
Olja eller smör
3 st ägg
3 dl mjölk
Salt
Svartpeppar
2 dl riven västerbottenost
Citronpeppar
Cayennepeppar
100 - 200 g kallrökt lax
Purjolök, ca 10 cm
50 - 100 g färsk spenat
Botten: Sätt ugnen på 250 grader.
Dela de stora potatisarna på mitten (om du har flera mindre potatisar behöver de inte delas). Koka potatisarna i ca 15 minuter i saltat vatten.
Smöra pajformen. Mosa potatisarna i botten på pajformen och tryck upp dem lite på kanterna, strö över salt.
Förgrädda bottnen mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills de fått en lätt gyllenbrun färg på ytan. Sänk värmen till 200 grader när potatisbottnen är klar.
Vispa ihop ägg, mjölk, cayennepeppar, citronpeppar, salt och svartpeppar.
Riv osten och hacka purjolöken. Stek spenat och purjolöken och salta lite. Skär laxen i bitar och blanda i alltihop i äggblandningen. Häll den sen över potatisbottnen.
Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 20 min i 200 grader. Servera gärna med en fräsch sallad.