Lakrits & citron är som gjorda för varandra! Härlig citron smak, kladdkaksbotten smaksatt med lakritspulver & toppad med Finsk lakrits.. du hör ju hur gott det låter 🤤
Original recept från www.instagram.com
March 17, 2024
3 dl vispgrädde
1.5 dl florsocker
1 st citron (juice & zest)
2 st äggvitor
100 g smör
2.5 dl strösocker
2 st äggulor + ägg
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 tsk lakritspulver
+ lakrits till dekorering (jag använde mig av @finsklakrits)
Börja med att göra moussen, Vispa grädde, florsocker & citronzest i en bunke, fluffigt. Vispa ner citronjuicen.
Vispa äggvitorna fluffiga i en annan bunke, vänd ner i grädden. Häll moussen i valfri form, jag använde mig av en silikonform. Ställ i frysen gärna över natten.
Gör sedan kladdkakasbotten, Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan.
Rör ner socker & ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat.
Häll smeten i en smord (bröa med kakao) i en springform.
Grädda mitt i ugnen ca 15-25 min, beroende på hur hög kakan är. Den ska vara lite kladdig i mitten. Låt den svalna i kylskåpet.
Plocka ut moussen från formen & sätt den på kladdkakasbotten. Låt den stå i kylen i 2 timmar innan servering eller 30 min i rumstempererat. Dekorera med lakrits. Klart & njut!! 🤤