Det går alldeles utmärkt att byta ut tofu mot Fazer Havrebit eller exempelvis Bärtas ärttempeh. Recept från Pick up limes
Aug. 23, 2022
1 block tofu (ca 450 g)
3 vitlöksklyftor, pressade
2 msk soja eller coconut aminos
2 tsk sriracha eller annan stark sås
2 tsk socker
1 tsk sesamolja
0.5 st lime, färskpressad
1 msk rapsolja till stekning
2 st stora morötter, i små strimlor eller svarvade
120 ml vitvinsvinäger
120 ml vatten, uppkokt
1.5 msk socker
1 tsk salt
2 st stora glutenfria baguetter
2 msk veganska majonnäs (ex. hellmans)
1 st liten gurka, tunt skivad
1 st liten röd chili, tunt skivad (går att skippa)
1 dl färsk koriander (går att skippa)
2 msk hoisinsås
Pressa ur allt vätska ur tofun och skiva centimetertjocka skivor.
Vispa ihop vitlök, coconut aminos, Sriracha, socker, sesamolja, limejuice i en låg bred skål. Vänd tofuskivorna i marinaden och låt marinera medan du förbereder det andra.
Strimla eller svarva morötterna fint och lägg i en glasburk. Tillsätt 120 ml hett vatten, vinäger, salt och socker. Skruva fast locket och skaka ordentligt.
Stek tofuskivorna på medelvärme i en stekpanna 3-5 min på varje sida tills de fått fin stekyta.
Skiva gurka och chilin tunt. Skär upp baguetterna och bred majonnäs i botten och tillsätt lite sriracha. Bygg upp banh min med tofun, picklade morötter, gurka, chili och eventuellt koriander. Servera med hoisin vid sidan om.