Asiatisk klassiker. Lite hetta & lite sötma, med mycket smak av apelsin. Receptet Àr med inspiration frÄn duktiga @elinaomickes_mat
Original recept frÄn www.instagram.com
March 12, 2024
600 g kyckling
1 st Àgg
2.5 dl vetemjöl
0.5 dl majsstÀrkelse
Neutral olja
2 dl apelsinsaft frÄn ca 2-3 st stora apelsiner + zest frÄn 1 apelsin
0.5 dl strösocker
2 msk risvinÀger
1.5 msk japansk soja
1 msk hackad fÀrsk ingefÀra
1 msk hackad vitlök
1 tsk chili flakes
1 - 2 msk majsstÀrkelse + vatten
20 g smör
SkÀr kyckling i ca 2x2cm stora bitar.
Vispa upp Àgget i en skÄl.
Blanda samman vetemjöl och majsstÀrkelse i en skÄl.
VÀnd kycklingbitarna först i Àgget, sedan i paneringen och lÀgg över pÄ ett fat.
Hetta upp oljan till 180 grader.
Fritera kycklingen i omgÄngar tills kycklingen Àr helt klar, det tar ca 2-3 minuter och lÀgg pÄ ett galler alternativt ett fat med hushÄllspapper. (Tips, att tÀnka pÄ vid friteringen. Det Àr bra att lÀgga kycklingbitar styckvis i frityroljan med hjÀlp av en tÄng. Annars finns det en risk att kycklingbitarna fastnar i varandra om man lÀgger i för mÄnga bitar pÄ en gÄng i frityroljan.)
Riv zesten frÄn en apelsin och stÀll Ät sidan.
Pressa ur 2 dl apelsinsaft i en skÄl.
TillsÀtt socker, risvinÀger, soja, ingefÀra, vitlök och chili flakes i skÄlen med apelsinsaft. Rör om tills sockret lösts upp.
Hetta upp en panna med smör. HÀll sÄsen i pannan och lÄt koka upp.
Blanda maizena med vatten och tillsÀtt i sÄsen. LÄt sjuda tills sÄsen tjocknat. TillsÀtt eventuellt mer maizena för Ànnu tjockare sÄs.
TillsÀtt apelsinzesten och blanda runt.
TillsÀtt den friterade kycklingen och vÀnd runt kycklingen ordentligt i sÄsen och servera.
Servera med jasminris, skivad salladslök, fÀrsk koriander och rostade sesamfrön.