Ca 40 minuter

đ—ąđ—„đ—”đ—Ąđ—šđ—˜ 𝗖𝗛𝗜𝗖𝗞𝗘𝗡

Asiatisk klassiker. Lite hetta & lite sötma, med mycket smak av apelsin. Receptet Àr med inspiration frÄn duktiga @elinaomickes_mat

Original recept frÄn www.instagram.com

𝗠𝗼𝘁𝘀 đ—Șđ—Č𝘀𝘁đ—Č𝗿𝗮𝗿đ—Čđ—»

March 12, 2024

Ingredienser

600 g kyckling

1 st Àgg

2.5 dl vetemjöl

0.5 dl majsstÀrkelse

Neutral olja

SÄs

2 dl apelsinsaft frÄn ca 2-3 st stora apelsiner + zest frÄn 1 apelsin

0.5 dl strösocker

2 msk risvinÀger

1.5 msk japansk soja

1 msk hackad fÀrsk ingefÀra

1 msk hackad vitlök

1 tsk chili flakes

1 - 2 msk majsstÀrkelse + vatten

20 g smör

Gör sÄ hÀr

SkÀr kyckling i ca 2x2cm stora bitar.

Vispa upp Àgget i en skÄl.

Blanda samman vetemjöl och majsstÀrkelse i en skÄl.

VÀnd kycklingbitarna först i Àgget, sedan i paneringen och lÀgg över pÄ ett fat.

Hetta upp oljan till 180 grader.

Fritera kycklingen i omgÄngar tills kycklingen Àr helt klar, det tar ca 2-3 minuter och lÀgg pÄ ett galler alternativt ett fat med hushÄllspapper. (Tips, att tÀnka pÄ vid friteringen. Det Àr bra att lÀgga kycklingbitar styckvis i frityroljan med hjÀlp av en tÄng. Annars finns det en risk att kycklingbitarna fastnar i varandra om man lÀgger i för mÄnga bitar pÄ en gÄng i frityroljan.)

Riv zesten frÄn en apelsin och stÀll Ät sidan.

Pressa ur 2 dl apelsinsaft i en skÄl.

TillsÀtt socker, risvinÀger, soja, ingefÀra, vitlök och chili flakes i skÄlen med apelsinsaft. Rör om tills sockret lösts upp.

Hetta upp en panna med smör. HÀll sÄsen i pannan och lÄt koka upp.

Blanda maizena med vatten och tillsÀtt i sÄsen. LÄt sjuda tills sÄsen tjocknat. TillsÀtt eventuellt mer maizena för Ànnu tjockare sÄs.

TillsÀtt apelsinzesten och blanda runt.

TillsÀtt den friterade kycklingen och vÀnd runt kycklingen ordentligt i sÄsen och servera.

Servera med jasminris, skivad salladslök, fÀrsk koriander och rostade sesamfrön.

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis sÄ kan du samla alla dina recept pÄ en plats för att göra det lÀttare att planera, handla och laga din mat.