Tagit inspiration från Catarina Königs recept https://www.koket.se/stekt-torsk-med-vitvinssas-bacon-och-svamp-provencale 👌🏻🤩
March 12, 2024
6 st mjöliga potatisar
En klick smör
Ca 1 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar
1/2 liten gul lök
1 tsk färsk timjan
1 1/2 dl vitt vin
2 dl vatten
1/2 st fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
Smör
Salt
Svartpeppar
Svartpeppar
6 champinjoner
Smör
Smör
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk fryst persilja
Salt
Salt
Svartpeppar
Svartpeppar
300 g torskrygg
300 g torskrygg
Salt
Salt
Smör
Smör
Mos: Börja med att koka upp vatten i en kastrull med locket på. Skala undertiden potatisen. När vattnet kokar lägger du ner potatisen och låt koka i ca 20 minuter tills den är mjuk. Häll av vattnet och lägg hushållspapper på potatisen och sätt på locket. Låt stå så en stund. Vispa ihop potatisen med smör och vispgrädde. Smaka av med salt och svartpeppar.
Vitvinssås: Skala och finhacka den gula löken. Fräs den i smör tillsammans med färska timjan så att löken blir mjuk och glansig utan att den tar färg. Tillsätt vinet och låt koka ned till hälften. Tillsätt vattnet och smulad fiskbuljongtärning. Låt såsen koka ned till hälften igen. Koka under tiden vispgrädden, det gör du genom att koka grädden i en separat kastrull tills den kokat ned till hälften (ca 1 dl) och blivit krämig. Sila av såsen. Blanda sedan ihop vispgrädden med resten av såsen. Låt koka ihop en stund. Smaka av med salt och svartpeppar.
Vitlöksstekta champinjoner: Skär champinjonerna fint. Stek dem i en torr panna tills lite vätska kokat bort. Lägg sedan i smör, hackad persilja och riven vitlök. Låt fräsa ihop. Smaka av med salt och peppar
Smörstekt torsk: Stek fisken i smör på medelhög värme i en stekpanna. Ös fisken hela tiden med smöret.