”𝘊𝘜𝘙𝘙𝘠 𝘐𝘕 𝘈 𝘏𝘜𝘙𝘙𝘠” var ledordet i kvällens middag. Den här varianten av butter chicken är riktigt god och framförallt snabb⚡️🤩👏
March 7, 2024
Basmatiris för 4 personer
𝖬𝖠𝖱𝖨𝖭𝖠𝖣 𝖳𝖨𝖫𝖫 𝖪𝖸𝖢𝖪𝖫𝖨𝖭𝖦𝖤𝖭:
4 st kycklingfiléer eller 6 st urbenade kycklinglår, i munsbitar om 5x5 cm
1 tsk garam masala
1 tsk malen kummin
2 tsk gurkmeja
2 tsk paprikapulver
1 tsk salt
3 msk turkisk yoghurt
1 msk olivolja, extra virgin
𝖲𝖠̊𝖲:
1 st rödlök, skivad
1 st tumslång färsk ingefära, skivad
3 st vitlöksklyftor, skivade
1 tsk garam masala
1 tsk malen kummin
2 tsk gurkmeja
2 tsk paprikapulver
1 tsk salt
6 msk smör
200 g passerade tomater
2 dl vispgrädde
1 kruka koriander, grovt hackad
0.5 st citron, både saft och zest
1. Koka basmatiris enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Blanda nu kycklingen med alla ingredienserna till marinaden. Ställ åt sidan. Ju tidigare du lägger kycklingen i marinaden. Desto mer smak får naturligtvis kycklingen.
3. Hetta upp en panna och fräs lök, vitlök, ingefära och hackade korianderstjälkar, tills den blir ordentligt karamelliserad.
4. Nu jobbar vi med 2 stekpannor. Under tiden steker du kycklingen i en annan panna med marinad och allt. Tills den får fin färg.
5. När grönsakerna är karamelliserade tillsätter du de torra kryddorna tillsammans med hälften av smöret. Låt fräsa någon minut innan du tillsätter passerade tomater och vispgrädde.
6. Låt koka ihop under ett par minuter. Innan du häller över såsen i en blender eller matberedare. Mixa såsen slät och häll sedan tillbaka den i stekpannan. Passera gärna såsen i ett tätt durkslag innan för att få den slät och fin.
7. Smaka upp såsen med zest och saft från citronen, resten av koriandern och salt, innan du glansar av den med resten av smöret.
8. Vänd ner kycklingen i såsen och servera genast med det nykokta basmatiriset.