Torsdag & soppa, men inte vilken soppa som helst. Min snabba & smarriga potatis- & purjolökssoppa med kycklingbuljong. Vill du göra den vegetarisk använder du helt enkelt grönsaksbuljong!👍 Hur som haver. Denna soppa är kanonsmarrig & superenkel att göra. Här är receptet för dig som vill prova:
March 5, 2024
1 msk olivolja
2 st vitlöksklyftor
1 tsk chili flakes
1 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
8 st potatisar, fast sort
1 st purjolök
1 msk torkad timjan
1 msk torkad rosmarin
1 msk torkad körvel
2 tsk rökt paprikapulver
2 dl färsk timjan, finhackad
2 l kycklingbuljong eller grönsaksbuljong
4 dl matlagningsgrädde
1 krm cayennepeppar
Vitvinsvinäger
Salt & peppar efter smak
Créme fraiche & fint skuren gräslök eller några kvistar timjan eller persilja till servering
1. Skala & tärna potatisen, tvätta och skiva purjolöken. Skiva vitlöksklyftorna.
2. Koka upp buljongen
3. Fräs vitlök & chili flakes i olivoljan.
4. Svetta purjolöken i ett par minuter. Tillsätt sedan tomatpurén och fräs i någon minut för att få fram sötman.
5. I med potatisen och de torra kryddorna. Rör om.
6. Slå över buljongen, dijonsenap & matlagningsgrädden på fräset. Låt koka tills potatisen är mjuk. Soppan bör ha något krämig konsistens så som i alla fall jag vill ha den vid det här laget.
Smaka av med salt & peppar, cayennepeppar & vitvinsvinäger.
7. Servera i skålar med en klick créme fraiche & fint skuren gräslök eller färsk timjan, samt ett gott bröd. Gärna hembakt!