Clafoutis är en klassisk fransk pannkaksliknande efterrätt från regionen Limousin. Vanligtvis görs den med körsbär, men jag plockade in sommarens sista björnbär istället - och det gick lika bra!
Aug. 20, 2022
3 dl mjölk
3 st ägg
0.75 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
0.75 krm salt
2 dl vetemjöl
Smör (att smöra med)
650 g björnbär
80 g strösocker
1 form (2,5 l)
Florsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en form, 2-2,5 liter.
Vispa samman mjölk, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt med elvisp. Tillsätt mjölet.
Häll cirka hälften av smeten i formen, så att det blir ungefär en halv centimeter djupt.
Grädda i 2 minuter, till smeten börjar stelna i botten.
Ta ut formen ur ugnen, häll på alla björnbär och strö över strösocker. Fördela jämt i formen, och häll över resten av smeten.
Sätt in formen i ugnen. Grädda i 1 timme, tills en sticka som sticks ner i kakan kommer ut ren och torr.
Ta ut kakan ur ugnen och pudra över florsocker.
Servera efterrätten varm.