Silkeslen dipp på vita bönor toppad med kryddig rökt paprikaolja och krispig vitlök! Med lite gott surdegsbröd smakar den sommar och Spanien! Dessutom helt vegansk
Original recept från www.instagram.com
July 9, 2024
2 st tetror vita bönor eller ca 500g hemkokta
3 msk god olivolja
0.5 st saft av citron
Salt
Sesamfrön att toppa med
5 st vitlöksklyftor
2 msk neutral olja
2 tsk malen rökt paprika (stark eller mild eller en av varje)
Häll av vätskan från bönorna men skölj dem inte! Då kommer din röra bli extra len och krämig. Lägg dem i en matberedare och kör till en slät massa. Häll i oljan i en smal stråle medans maskinen kör på. Smaka av med citronsaft och salt. Ställ åt sidan.
Skala vitlöksklyftorna och skiva dem, inte för tunnt. Värm den neutrala oljan i en liten kastrull, lägg i vitlöken och sänk värmen. Rör om hela tiden. Det tar någon minut för vitlöken att bli krispig och gyllene.
Lägg paprikapulvret i en liten kopp och häll den varma oljan över den.
Lägg upp din böndipp och toppa med den aromatiska oljan. Jag hade också lite chilirostade sesamfrön på.